Vielä tänäkin päivänä sanasta yritysjohtaja tulee monilla ihmisillä ennemmin mieleen mies kuin nainen. Tämä ei ole ihme, koska edelleen on yleisempää, että yritysjohtajat ovat useimmin miehiä. Esimerkiksi kun katsotaan uutisia eniten tienaavista yritysjohtajista on suurin osa heistä miehiä.
Finlaysonin yritysjohto on naisten oikeuksien ajamisen airut yritysmaailmassa
Yritysjohtajat eivät usein ota osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta tämä asia voi olla muuttumassa. Yritysjohtajat voivat olla yhä enemmän eräänlaisia moraalisia kompasseja, joiden näkemyksiä ihmiset seuraavat sosiaalisessa mediassa ja uutisissa. He saattavat yleisötilaisuuksissa puhua enemmän etiikasta ja yhteiskunnasta kuin omasta yrityksestään. Suomessa yksi esimerkki on perinteinen tekstiilien valmistaja Finlayson, joka ottaa kantaa homojen oikeuksien puolesta tunnetulla ja alati uudistuvalla Tom of Finland -mallistollaan. Nämä Tom of Finland -lakanat ovat olleet monien mielestä virkistävän viihdyttävä idea tuoda esiin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Finlaysonin vuonna 2014 aloittanut uusi johto on ottanut räväkän ja kantaa ottavan linjan yhteiskunnallisessa keskustelussa.
Finlaysonin kantaaottavuus ulottuu homojen oikeuksien ja rasismin vastaisuuden lisäksi myös naisten oikeuksien puolesta puhumiseen. Syyskuussa 2017 yrityksen liikkeissä oli tarkoitus olla kampanja, jossa naisasiakkaat olisivat maksaneet ostoksistaan vain 83 senttiä per euron hinta. Siten sadan euron ostoksesta he olisivat maksaneet vain 83 euroa. Kampanjallaan Finlayson halusi nostaa naisten ja miesten välisen palkkaeron yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tilastojen mukaan naiset ansaitsevat 17 % vähemmän verrattuna miesten keskipalkkaan.
Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaran mielestä kampanja oli kuitenkin tasa-arvolain vastainen asettaessaan naiset ja miehet eriarvoiseen asemaan keskenään ja Finlayson muutti kampanjan rekvisiittaa siten, että kaikki ymmärtäisivät alennuksen koskevan kaikkia sukupuolia. Tasa-arvovaltuutettu muistutti, että jokaisella kuului olla mahdollisuus saada kyseinen hinnanalennus sitä erikseen pyytämättä. Silti Finlayson pystyi kampanjarekvisiitassa tuomaan esiin sen mistä 17 %:n alennus ostoksista johtui, eikä alennuskampanjan ajatus siten vesittynyt.
Voiko väittää olevansa feministisiä johtajia olematta sitä?
Feminismistä on tullut länsimaissa valtavirtaa, mutta käsitettä väärin ymmärretään edelleen jatkuvasti tahallaan tai tietämättömyyden takia. Feminismi on kuitenkin ainakin jossain määrin ja joissain piireissä niin tärkeä arvo, että joskus jotkut teeskentelevät olevansa feministejä, vaikka heidän tekonsa kertovat jotain aivan muuta.
Feminismi voi kuulua edelläkävijyyteen, jonka edustajia monet haluavat olla. Suomessa on kuitenkin vielä paljon matkaa siihen, että täällä osattaisiin suhtautua tasa-arvoisesti mahdollisuuksiin sukupuolten välillä. Jos jotkut edelläkävijämiehet sanovat olevansa feministejä, saattaa heidän elämässään silti vielä vaikuttaa poikakerhojen pelisäännöt ja käytännöt.
Helsingin Sanomien kolumnisti Annamari Sipilän mukaan tyypillisiä tapoja toimia tasa-arvoa vastaan on jakaa sosiaalisessa mediassa pelkästään miesten puheenvuoroja ja seurata miesten mediakanavia. Tällaisia asioita tekevät ajattelemattomuuttaan monet ihmiset, jotka kuvittelevat kuuluvansa edelläkävijöiden joukkoon.
Yritysjohdon kuuluisi huomioida tasa-arvo kaikessa
Eräs viime vuosina huomiota saanut sukupuolten välinen epäkohta on ollut kirjakauppojen kirjahyllyjen elämänkertateosten rivit, joilta on saattanut löytyä pelkkiä miehistä kertovia kirjoja. Tällaisissa tilanteissa pitäisi esimerkiksi kirjakauppojen ja kustantamoiden johtojen hälytyskellojen soida. Asian saaman mediahuomion pitäisi laittaa asianosaiset pohtimaan sitä, miten on päädytty tällaiseen tilanteeseen, ettei naisten elämiä pidetä edes niin kiinnostavina, että niistä kannattaisi kustantaa kirjoja tai ottaa niitä kauppojen valikoimiin.
Yksi nykyajan termi koskien naisten ja miesten välistä epätasa-arvoa on #allmalepanel. Tämä termi voi tarkoittaa esimerkiksi sen kommentointia, että “taas kerran tapahtumassa oli all male panel”. Se tarkoittaa sitä, että keskustelun osallistujat ovat kaikki miehiä. Tällaiset tilanteet ovat niin tavanomaisia, ettei siihen ennen ole kiinnitetty mitään huomiota. Erikoisena on pidetty vain tilanteita, joissa kaikki keskustelijat olisivat naisia. Monien mielestä edelleen pelkkien miesten näkyminen on normaalia, kun taas sitä pidetään outona, jos asiantuntijoina esillä on vain naisia.
Silti eteenpäin on menty, ja arvio on, ettei yritysjohtajan isyysloma enää yllätä ketään. Feminismi ei ole vain naisasiaa, vaikka monet haluavatkin termin väärin käsittää tahallaan. Sen sijaan feminismissä halutaan purkaa sukupuolille asetettuja kapeita ja ahtaita rooleja.