Työpaikoilla tapahtuva syrjintä voi olla kuin aikuisten versio kiusaamisesta. Kauhajoki-lehden erään vuoden 2016 pääkirjoituksen mukaan oikeusistuinten pöytäkirjoissa on kertomuksia kiusaamisesta työpaikoilla sekä muualla, kuten harrastuksissa ja yhteisten asioiden hoidossa. Syrjintä ja eristäminen ovat vakavia rikkeitä työpaikoilla, joilla näitä toimia kuitenkin harrastetaan kuten muuallakin yhteiskunnassa. Yleensä aikuiset tuomitsevat koulukiusaamisen, mutta saattavat silti itse toimia epätasa-arvoisesti.
Syrjintä, kiusaaminen ja häirintä ovat melko samanlaisia ongelmia
Syrjintää vastustavan yhdenvertaisuuslain, tasa-arvolain ja muutaman muun lain lisäksi myös työturvallisuuslaki kieltää syrjinnän työpaikoilla. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n mukaan syrjintää on eriarvoinen kohtelu esimerkiksi palkkauksessa, työntekijää valitessa ja työtehtävistä päätettäessä. SAK:n mukaan kiusaamista työpaikoilla on esimerkiksi porukan ulkopuolelle jättäminen, työtehtävien jakaminen epäreilusti ja työnteon jatkuva arvostelu ilman syytä. Joskus voi olla vaikea erotella syrjintää ja kiusaamista ja yhtä kaikki molemmat ovat tuomittavaa toimintaa.
SAK:n mukaan häirintä usein kuuluu samaan kastiin syrjinnän ja kiusaamisen kanssa. Sukupuoleen perustavaa häirintää on esimerkiksi halventava puhe naisista, miehistä tai muuta sukupuolta olevista. Kokemukset tällaisesta häirinnästä ovat varmasti valitettavan yleisiä joillain aloilla ja työpaikoilla. Häirintää on myös kiusaaminen silloin kun se perustuu kiusattavan sukupuoleen.
Työterveyslaitos mainitsee myös termin epäasiallinen kohtelu, jota käytetään häirinnän lisäksi terminä työturvallisuuslaissa. Työterveyslaitoksen mukaan kiusaaminen on koko työyhteisön ongelma eikä vain kiusatuksi, häirityksi tai syrjityksi tulleen henkilön ongelma. Työpaikoille on luotava kulttuuri, jossa ei hyväksytä minkään tasoista syrjintää.
Joskus työpaikoilla voi olla tilanteita, että joku tulkitsee kiusaamiseksi jonkin teon mikä onkin vain eriävien mielipiteiden esittämistä, joten tulkinta on usein monimutkaista. Työterveyslaitos esittelee esimerkkeinä, että kiusaamista ei ole se, jos joku ei joskus tervehdi aamuisin. Joskus joku voi kokea kiusaamiseksi sen, että hänelle annetaan työtehtäviä, joiden toteuttamista seurataan. Se ei silti ole kiusaamista, ellei siihen liity jatkuvaa ja perusteetonta arvostelua
Mitä tehdä kun työpaikalla kiusataan ja syrjitään?
SAK neuvoo kiusatuksi, häirityksi tai syrjityksi tullutta ensin itse puuttumaan asiaan sanomalla asiasta sille henkilölle, joka näitä tekee. Tämä voi olla monelle vaikeaa, varsinkin jos ikävien tekojen kohteella on jo ennestään paha ja syrjitty olo. On silti hyvä pyytää tekijää lopettamaan, koska silloin asiasta voi ainakin kertoa sanotun, eikä tekijä voi turvautua siihen, että väittäisi olevansa täysin tietämätön aiheuttamastaan pahasta mielestä.
Jos syrjintä, kiusaaminen tai häirintä ei heti lopu, kannattaa SAK:n mukaan asiasta kertoa työnantajalle. Työnantajan on puututtava tällaisiin asioihin. Joskus voi silti olla niin, ettei kiusattu pysty puhumaan asiasta kiusaajalla eikä työnantajalle. Silloin voi kääntyä työpaikan luottamusmiehen tai työsuojeluvaltuutetun puoleen. Aina on nopeinta ja tehokkainta yrittää puuttua asioihin mahdollisimman matalalla tasolla. Jos nämä teot eivät onnistu, voi ottaa yhteyttä omaan ammattiliittoon ja pyytää apua sitä kautta. Ammattiliittojen jäsenet voivat saada apua työelämän ongelmiin aina oikeusapuun asti.
Työterveyslaitos neuvoo organisaatioita tekemään suunnitelman kiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi. Tällainen toimintaohje tulee myös ottaa käyttöön. Toimintaohjeessa tulisi määritellä se, mikä on kiusaamista, jotta asia tulisi selväksi kaikille työpaikalla. Siinä olisi hyvä kertoa asiasta säätävistä laeista, jotta työntekijät tietävät asioiden olevan säädetty työpaikkatasoa laajemminkin. Toimintaohjeessa henkilökuntaa ohjeistetaan miten toimia syrjintätilanteissa tai kokiessa häirintää tai epäasiallista kohtelua. Silloin voi aina perustella esimerkiksi työnantajan puheille menemisen sille, että näin lukee toimintaohjeessa. Siten puuttuminen kohdatessa syrjintää ja kiusaamista kuuluu kaikkien työtehtäviinkin. Koska joskus puhuminen on vaikeaa etenkin uhrille, on työpaikalla hyvä olla lomake, jota voi käyttää kiusaamisesta raportointiin.