Jo pitkään on puhuttu niin kutsutuista “miesten ja naisten ammateista”. Vaikka on totta, että mikään ala ei ole yksistään suunnattu pelkästään tietyn sukupuolen edustajille, on sukupuolten jakautuminen eri ammateissa edelleen yhtä selvää kuin yö ja päivä.
Mistä naisia enemmän “miesten aloille”?
Ammattialojen jakautuminen on ollut jo pitkään hyvin tyypillinen ilmiö suomalaisilla työmarkkinoilla. Esimerkiksi terveys- ja sosiaalipalveluiden alalla naispuoliset työntekijät edustavat lähes 90% koko alasta, kun taas rakennusalalla miespuolisia työntekijöitä on jopa tätäkin enemmän. Viime aikoina naisten oikeudet ovat puhuttaneet maailmaa yhä enemmän ja keskustelua siitä, miksi naisten ja miesten ammatteja on edelleen olemassa, käy kuumemmille kiville kuin koskaan aikaisemmin.
Tähän ongelmaan ratkaisu löytyy jo nuorten lasten kasvatuksen alkuvaiheissa. Ajatus miesten ja naisten ammateista iskostetaan yleensä lapsille jo hyvin nuoressa iässä. Aina alakoulusta lähtien tytöt haaveilevat eläinlääkärin, sairaanhoitajan tai opettajan roolista, kun taas pojat pohdiskelevat tulevaisuutta rakennusmiehenä, poliisina tai insinöörinä.
Ennakkoluulot naisia kohtaan miesvaltaisilla aloilla
Miesten tapauksessa suurimpana esteenä naisvaltaiselle alalle kouluttautumisessa ovat sosiaaliset paineet ja pelko “nössöksi” leimautumisesta. Vaikka mielenkiintoa näille aloille voi löytyä, pian yhteiskunnan asettamat paineet “tosimiehen töistä” voivat polttaa motivoituneimmankin liekin loppuun.
Monille naisille ongelmaksi miesvaltaisilla aloilla kehittyvät puolestaan ennakkoluulot. Se, että nainen ei osaa, koska on nainen, on yksi suurimmista ja vääristyneimmistä ennakkoluuloista, joita naiset kohtaavat miesvaltaisilla aloilla. Vaikka on totta, että sukupuoli ei tee kenestäkään toista huonompaa, ja erityisesti työelämässä, jossa lopulta omat taidot, motivaatio ja kokemus ratkaisevat, näille ennakkoluuloille on löydetty myös tutkimuksellista perustaa.
Esimerkiksi Yhdistyneiden Kansakuntien kehitysohjelman UNDP:n suorittaman tutkimuksen mukaan naisiin kohdistuu edelleen maailmanlaajuisella tasolla suuria ennakkoluuloja. Tämä kysely teetettiin yhteensä 75 maassa. Tutkimuksen mukaan hätkähdyttävästi jopa yhdeksän kymmenestä vastaajasta omasi asenteita tai mielipiteitä, joiden mukaan naiset olisivat miehiä jollakin tapaa huonompia. Tämä ei koskenut pelkästään miespuolisia vastaajia, sillä myös naispuolisilla vastaajilla oli tämänkaltaisia asenteita.
Tietyllä tapaa siis silloin, kun pohdimme, miten voisimme kutistaa sukupuolten jakautumista eri ammateissa, meidän tulisi aloittaa niistä vääristä asenteista ja mielikuvista, joita nuorille tytöille ja pojille opetetaan jo pienestä pitäen.