Tasa-arvovaltuutetun tehtävänä on valvoa tasa-arvolain toteutumista sekä käsitellä sukupuolten tasa-arvoa koskevia teemoja laillisesta näkökulmasta katsottuna. Tasa-arvovaltuutettuun kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi silloin, kun olet joutunut työpaikallasi syrjityksi joko sukupuolesi, sukupuoli-identiteettisi tai sukupuolen ilmaisusi takia.
Yhteydenotto tasa-arvovaltuutettuun
On hyvä pitää aivan ensimmäisenä mielessä, että tasa-arvovaltuutetun neuvonta on täysin maksutonta ja kaikki keskustelut yhteydenottajan ja valtuutetun välillä ovat luottamuksellisia. Halutessasi voit ottaa asa-arvovaltuutettuun yhteyttä myös nimettomästi. Kaikki tapaukset käsitellään yksilöllisesti ja jokainen tasa-arvovaltuutettu käsittelee kunkin tapauksen tilannekohtaisesti.
Jos käy niin, että tasa-arvovaltuutettu päättää selvityksen ja yhteydenottajan antamien tietojen perusteella, että kyseisessä tilanteessa on tapahtunut selkeä tasa-arvolain rikkomus, tasa-arvovaltuutettu ohjeistaa ja opastaa rikkomuksen kohteeksi joutunutta henkilöä siitä, miten seuraavassa vaiheessa tulisi toimia. Näissä tapauksissa tasa-arvovaltuutettu voi esimerkiksi tehdä tarkastuksen tasa-arvoa lakia rikkovan toimijan liiketiloissa tai viime kädessä viedä rikkomuksen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan käsiteltäväksi sekä tarjota avustusta oikeudenkäynnissä.
Kirjallinen yhteydenotto
Asian käsittelyn nopeuttamiseksi tasa-arvovaltuutetulle kannattaa jättää aivan ensimmäiseksi soittopyyntö. Tämän jälkeen asiasta voi jättää kirjallisen selvityksen lähettämällä sähköpostia osoitteeseen tasa-arvo@oikeus.fi.
Viestissä kannattaa kertoa mahdollisimman tarkkaan, mitä on tapahtunut. Selvennä siis yksityiskohtaisesti, miksi epäilet, että syrjintää on tapahtunut, missä syrjintä on tapahtunut ja milloin se on tapahtunut. Lisäksi viestissä kannattaa selventää jo heti alussa, missä paikassa tasa-arvolain rikkomusta epäillään, esimerkiksi oppilaitoksen, työpaikan, viranomaisen tai muun tahon toimesta.
Samalla on syytä mainita, onko asia jo käsittelyssä jonkun toisen viranomaisen, kuten poliisin tai työsuojeluviranomaisen piirissä. Viestin loppuun jätä vielä omat yhteystietosi eli nimi, sähköpostiosoite sekä puhelinnumero.
Kaikkiin yhteydenottoihin vastataan, eikä asionti tasa-arvovaltuutetun kanssa maksa mitään. Useimmissa tapauksissa lausunnon saamisessa voi kulua tapauksesta riippuen noin 6–12 kuukautta.
Yhteydenotto turvapostin kautta
Jos yhteydenottoon liittyy arkaluontoisia tietoja, niitä ei kannata lähettää tasa-arvovaltuutetulle tavallisen sähköpostin kautta, vaikka kyseessä onkin täysin luottamuksellinen yhteydenotto. Arkaluontoisiksi tiedoiksi voidaan määritellä esimerkiksi varallisuutta tai terveydentilaa koskevat tiedot sekä vahingonkorvaukset, pidätykset tai muut rangaistukset.
Arkaluontoiset tiedot kannattaa aina lähettää turvapostin kautta, jonka käyttäminen on ilmaista. Tarkemmat tiedot turvapostin käyttöön saat suoraan tasa-arvovaltuutetun kotisivuilta.
Recent Comments