Erilaisia syrjinnän muotoja voidaan ehkäistä muun muassa syrjinnän vastaisella pedagogiikalla. Naiset kokevat miehiä enemmän syrjintää sen kaikissa muodoissaan. Yleisin syrjinnän muoto on sukupuoleen perustuva syrjintä, jolloin naisia syrjitään siksi että he ovat naisia. Mutta naiset kokevat miehiä enemmän myös muita syrjinnän muotoja, kuten ikään perustuvaa syrjintää. Syrjinnän vastaisella pedagogiikalla pyritään jo koulujen tasolla opettamaan syrjimätöntä käytöstä ja sellaisia asenteita, jotka eivät syrji toisia ihmisiä.
Valtakunnallinen ja kansainvälinen keskustelu auttaa ehkäisemään ongelmia
Suomessa on joitain valtakunnallisia tapoja, joilla pyritään edistämään tasa-arvoa sukupuolten välillä. Aina tulee pyrkiä keksimään lisää keinoja ehkäisemään syrjintää. Joskus nämä keinot ovat valtakunnallisia viranomaisten ja järjestöjen perinpohjaisesti suunnittelemia kampanjoita. Joskus yhteiskunnallista keskustelua syntyy sattumalta koskien syrjintää, häirintää ja epäasiallista kohtelua. Keskustelua voi syntyä esimerkiksi joidenkin tapahtumien ja uutisten pohjalta. Kansainvälinen #metoo-kampanja on yksi esimerkki keskustelusta, joka lähtee käyntiin sattumalta ilman suurta suunnittelua.
Ainakaan naistenpäivä ei monien mielestä riitä alkuunkaan auttamaan yhteiskunnan tasa-arvoistamisessa ja naisten oikeuksien edistämisessä. Erään kolumnistin mielestä koko naistenpäivä on tekopyhyyden huippu eikä se auta mitään, jos yhtenä päivänä vuodessa jaetaan naisille ruusuja. Kolumnisti Jani Savolainen sanoo Juha Sipilän hallituksen olevan 25 vuoteen ensimmäinen hallitus, joka ei ole asettanut tasa-arvopoliittisia tavoitteita. Juha Sipilän käyttämä poliittinen termi yhteiskuntasopimus tarkoittaa hallituksen tavoittelemaa yhteisymmärrystä työmarkkinakysymyksistä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Kolumnistin mukaan tämä yhteiskuntasopimus huonontaa naisten työelämää selvästi miehiä enemmän. Yhteiskuntasopimuksen tarkoitus on ollut huolehtia Suomen kilpailukyvystä ja ostovoiman riittävyydestä tekemällä maltillista palkkaratkaisuja. Maltilliset palkkaratkaisut taas ovat huonontaneet naisvaltaisten alojen palkkausta, kun näillä aloilla muutenkin on keskimääräistä heikommat palkat.
Työpaikkatason keinot syrjinnän ehkäisemiseksi
Monesti syrjintä voi olla nöyryyttävän tai vihamielisen ilmapiirin luomista työpaikoilla, vaikka oikeus olla tulematta syrjityksi on yksi kaikkein keskeisimmistä ihmisoikeuksista. Vihamielisen ilmapiirin luominen työpaikoilla voi olla sukupuolisyrjinnän kannalta esimerkiksi naisia halventavien vitsien lausumista ja naisten osaamisen vähättelyä.
On luonnollista, että työpaikoilla on erilaisia käsityksiä siitä, miten työt tulee tehdä. Tällaiset ristiriitaiset tilanteet kuitenkin yleensä saadaan sovittua nopeasti ja työ voi jatkua sopusointuisesti. Joskus tilanteet saattavat päästä jatkumaan ja toistumaan ja se voi heikentää ilmapiiriä työpaikalla. Joskus ristiriidat voivat olla sellaisia, että esimerkiksi joitain työtehtäviä toistuvasti ei anneta naisille, jos työpaikalla on sellainen kulttuuri, että toiset työt aina jaetaan miehille ja toiset naisille. Tällainen johtaa sukupuoleen perustuvaan syrjintään.
Työnantajalla on suuri rooli syrjinnän ehkäisemisessä
Työn organisointi on työnantajan tehtävä ja hänen tulee pitää huolta työtehtävien tasapuolisesta jakamisesta ilman suosikkijärjestelmiä ja siitä johtuvaa toisten suosimista toisten työntekijöiden kustannuksella. Tällaisten tilanteiden ehkäisemiseksi työpaikalle on hyvä luoda säännöt toiminnasta syrjinnän ehkäisemiseksi. Silloin kaikki voivat näihin tutustua ja käyttää näitä sääntöjä apuna silloin kun syrjintää vaikuttaa ilmenevän. Aivan kuten säännöt on hyvä luoda työpaikalle myös urheilutapahtumat voivat lisätä keskustelua nostamalla tärkeitä aiheita esille. Onko sitten julkista keskustelua hyvä puida esimerkiksi em 2020 jalkapallo -foorumin kautta, niin se on toinen kysymys.
Se mikä on tärkeää on, että työnantaja tulee puuttua ripeästi hänelle ilmi tuotuihin syrjintätapauksiin. Nopea puuttuminen on oleellista, jotta häirintä, syrjintä, kiusaaminen ja epäasiallinen kohtelu eivät ehtisi vaikuttamaan työn tekemisen laatuun ja koko työpaikan ilmapiiriin. Työnantajan tulee valmistaa kaikki työpaikan esimiesasemassa toimivat henkilöt reagoimaan sovituin tavoin näissä tilanteissa. Työnantajan tulee tehdä työpaikka turvalliseksi paikaksi työskennellä ja kiusaamattomuus on osa tätä turvallisuutta.